LAD OS BYGGE NOGET SAMMEN.

Sanasa betyder "lad os bygge noget sammen" på grønlandsk. Og det er det, vi gør.

Vi er en samfundsbaseret kunstorganisation, der fokuserer på at bruge folks - og især ungdommens - styrke og kreativitet i Grønland til at skabe offentlige kunstværker.

OM Sanasa

Sanasa blev grundlagt i 2018 af Heidi Zilmer, en mester maler og dekoratør med rødder i Grønland.

Som en samfundsorganisation tjener Sanasa mange formål: at inspirere unge til at interessere sig for billedkunst, at styrke samarbejdet mellem de lokale og nationale erhvervsliv og at forskønne og fremme turismen i Sydgrønland.

Vægmalerierne er resultatet af en række workshops, der blev tilbudt lokalt og ledet af Heidi Zilmer og andre lokale kunstnere. Alle mellem 15 og 35 år blev inviteret til at indsende ideer til motiver til forskellige vægmalerier og gadekunstprojekter. Workshops fungerede som en legeplads til at udvikle ideer, introducere nye kunstneriske teknikker og give vejledning i, hvordan man forbereder og installerer store kunstværker.

I mange tilfælde har de motiver, vi udforsker i værkerne, dybe forbindelser til grønlandsk historie og kultur. Sanasa er stolt af at give unge mulighed for at udtrykke, hvad det betyder at være grønlandsk - og dele det med verden.

Uanset om deltagerne bliver inspireret til at fortsætte i en kunstnerisk eller faglig uddannelse eller blot forfølge kunst som en hobby, tror Sanasa på, at disse store offentlige installationer kan løfte både enkeltpersoner og samfund. Sanasa opererer med åbne døre, inviterende og opmuntrende alle til at komme og bygge noget sammen.

“At se mit værk i stort format er utrolig urealistisk, det føles som en drøm, man ikke kan vågne op fra. Det er også en selvtillids booster, hvor man tænker: Sh*t det her er flot!”

Hollie Kielsen Olsen, kunstner of Arferup Pania

Heidi Zilmer

Heidi Zilmer er grundlægger af Sanasa. Som mester maler har hun et særligt fokus på håndværk og håndarbejde og har brugt meget af sin karriere på at undervise malerelever i mønstre, moderne malerteknikker, farveteori, farvematchning, trendspotting og historiske malerteknikker.

Baseret i Horsens i Østjylland, Danmark, har Heidi rødder i Grønland, og det var det, der inspirerede hende til at grundlægge Sanasa. Siden 2018 har Heidi gennem Sanasa arbejdet med skoler, lokale virksomheder, offentlige institutioner og regeringer, individuelle håndværkere og kunstnere og - vigtigst af alt - over 200 unge fra hele Grønland.

Sammen har de udviklet store offentlige kunstinstallationer i hele Sydgrønland, og meget mere er planlagt for fremtiden.

Heidi Zilmer er en mester maler, håndværker, kunsthåndværker, designer og restaureringsekspert.

MEDVIRKENDE KUNSTNERE

Sanasa-projektet ville ikke være muligt uden bidrag, ledelse og kreativitet fra mange vidunderlige kunstnere, herunder:

  • Nuka K. Godtfredsen

    Allerede fra fireårsalderen begyndte den grønlandske kunstner Nuka K. Godtfredsen at lege med oliefarverne. Hans store inspiration var mormors bror, Johan Markussen, som er en af Grønlands mest kendte naivistiske malere.

    Nuka har blandt meget andet arbejdet som illustrator på flere bøger for det grønlandske forlag Atuagkat og det grønlandske skolebogsforlag. Han har også produceret adskillige frimærker til det grønlandske postvæsen, som af samlere er højt værdsatte.

    Nukas store folkelige gennembrud skabtes med tegneseriestriberne om den driftige anti-helt Andala, der igennem en årrække – 1997 til 2001 - blev udgivet i den grønlandske avis Sermitsiaq, for senere at udkomme som selvstændige bøger.

    I samarbejde med sin kone, eskimologen Lisbeth Valgreen, har Nuka skabt firma Andala, der bl.a. har udgivet de populære børnebøger om Andalas barndom.

  • BOLATTA SILIS-HØEGH

    Som billedkunstner fra Grønland og Letland bor Bolatta Silis-Høegh i København og arbejder ud af Grønland, Danmark og Sverige.

    Hun dimitterede fra Aarhus Kunstakademi i 2006 og har haft adskillige solo- og gruppeudstillinger gennem årene i både Danmark, Grønland og udlandet.

    Hendes kunstinstallation fra 2010 "Greenlandic Future Garden" blev præmieret af Statens Kunstfond. Hendes kunstinstallation fra 2012 "Ningiu" blev vist på den danske pavillon ved Arkitekturbiennalen i Venedig.

    I 2011 udgav Bolatta Silis-Høegh sin første børnebog, "Aima", som hun skrev og illustrerede. Opfølgeren "Aima Shush!" blev nomineret til Nordisk Råds Børne- og Ungdomslitteraturpris i 2016.

    I 2015 og 2016 har hendes soloudstillinger "Lights On Lights Off" og "STORM" turneret i Norden.

    Bolatta Silis-Høeghs værker er blevet præsenteret i The Huffington Post, Moore Women's Artists og ARoS Public, blandt andre.

UDFORSK VÆGMALERIERNE